Boete voor bedrijven met te weinig arbeidsgehandicapten

Bedrijven die te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben kunnen vanaf 2017 een boete krijgen. De boete bedraagt 5000 euro per niet-ingevulde werkplek. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel hierover.

Het cabinet heeft met werkgevers en vakbonden afgesproken dat er de komende jaren 125.000 banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) hoopt de boete nooit te hoeven opleggen, ze benadrukt dat de boete een stok achter de deur is zodat bedrijven zich aan de afspraak houden.

Het oorspronkelijke streven om 125.000 banen te creeren kan in de praktijk eventueel hoger uitvallen. De Tweede Kamer heeft geregeld dat bedrijven hoger opgeleide gehandicapten ook meetellen om aan het afgesproken percentage te komen. De extra banen waren in eerste instantie bedoeld voor personen die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet in staat zijn het minumumloon te verdienen.

Op het verzoek van de Kamer gaat Klijnsma nog bekijken of het mogelijk is bedrijven te belonen als ze meer arbeidsgehandicapten in dienst nemen, in plaats van ze te straffen als ze dat niet doen.

 

Bron: nu.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.