Brein in Bedrijf, een kijkje in de hersenen

Er zijn vele manieren om psychische problemen en klachten te herkennen en om deze te verhelpen. Een van deze manieren is door gebruik te maken van een hersenscan (QEEG). En eventueel via de hulp van neurofeedback (neuro- cognitieve training) de hersenen te trainen naar een niveau van optimaal presteren (inclusief klachtenvermindering). Dit klinkt in het begin wellicht eng en ingewikkeld, maar in de realiteit valt dit reuze mee. Werkmans wil u graag het een ander uitleggen over deze methodes en over wat Werkmans en Brein in Bedrijf met elkaar te maken hebben.

Brein in Bedrijf

Brein in bedrijf is een samenwerking van BMC Den Haag, Braincare te Bergen op Zoom, BMC Tuguntke te Maastricht & Werkmans. Samen proberen deze bedrijven het gebruik van deze technologie en meet – en trainingsmethode onder de aandacht te brengen en duidelijk te maken waarom het behulpzaam en kostenbesparend (minder verzuim) kan zijn.

Wat houdt het precies in?

Een hersenscan klinkt als een ingrijpende en vervelende ervaring. Dit is echter een misverstand. De scan en ook de eventuele trainingen zijn geheel pijnloos en zonder gevaar. Tijdens de scan en de training worden er elektrodes op uw hoofd geplaatst. Na het plaatsen van deze elektrodes zal de specialist u vragen om enkele (simpele) opdrachten uit te voeren. Zo worden er metingen uitgevoerd terwijl u in rust (met de ogen open en met de ogen dicht) bent. Aan het einde van de scan (die ongeveer anderhalf uur duurt) zal de specialist de data analyseren en een advies uitbrengen op basis van de meetresultaten. Een trainingssessie duurt 30 minuten en deze sessies wordt er gewerkt met animaties die een beroep doen op het lerend effect van de hersenen.

Wat kunt u met de resultaten?

Er zijn twee tijdstippen waarop een hersenscan ingezet kan worden. Namelijk preventief of nadat u al klachten heeft ondervonden. De preventieve scan kan worden aangeboden in een gezondheidscheck van uw werkgever of als u bijvoorbeeld een beroep uitoefent waar uw psychologische gesteldheid optimaal dient te zijn (een piloot, beveiliger of agent bijvoorbeeld).
De check nadat u klachten heeft ondervonden komt vaker voor. Via deze scan kan namelijk gezien worden of de klacht(en) samenhang heeft of hebben met een afwijkend patroon van hersenactiviteit. Hierna is het mogelijk om via neurofeedback de klachten te verminderen en het herstelproces te versnellen. Enkele voorbeelden van klachten waarbij een hersenscan zou kunnen helpen zijn: stressklachten, slaapproblemen, een depressie of een burn-out.

Mocht u nog vragen hebben na het lezen van dit artikel of meer informatie willen dan kunt u altijd contact opnemen met Werkmans of een kijkje nemen op de Brein in Bedrijf website.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.