De sollicitatiebrief


Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief waarin u uzelf presenteert aan de werkgever. Het mag gezien worden als een persoonlijke brief in een zakelijk jasje. Een goede sollicitatiebrief bevat een aantal vaste onderwerpen die aan bod moeten komen.  

Hoe ziet de opbouw van een goede sollicitatiebrief eruit?

DE OPENING
Het vinden van een opening is vaak het moeilijkst. Verzin maar eens een originele opening. Een mogelijkheid is te verwijzen naar de bron van de vacature (waar heeft u deze gezien). Maar er zijn meer manieren om een brief te beginnen. Heeft u bijvoorbeeld gebeld voordat u uw brief ging schrijven? Refereer dan aan het gesprek. Meer mogelijkheden vindt u hier

Tip: zorg dat de opening minimaal twee zinnen bevat. Een zin is namelijk geen alinea.

DE KERN
In de kern van de sollicitatiebrief beantwoordt u een aantal waarom-vragen. U schrijft bijvoorbeeld waarom u gemotiveerd bent voor de functie en voor het bedrijf. En waarom u een geschikte kandidaat voor de functie bent.
Voor de meeste sollicitanten is het onderdeel motivatie het moeilijkste onderdeel van de brief. Je motivatie voor een functie kan liggen in:

  • De werkzaamheden die u aanspreken
  • Opleiding
  • U wil heel graag bij die organisatie werken omdat..
  • U herkent zich in persoonlijke eigenschappen die nodig zijn in de functie

U stelt zichzelf dus de vraag: “waarom solliciteer ik bij dit bedrijf?” Op deze manier sluit uw sollicitatie naadloos aan op de vacature.
Op de pagina van testcentrum Groeivindt u nog meer tips om de kern te schrijven.

DE AFSLUITING
Sluit af met een kort en bondige zin als: “graag licht ik mijn cv toe in een persoonlijk gesprek”. Maak de afsluiting niet te lang. Bespreek concrete zaken in de kern. Stuur altijd het curriculum vitae met de brief mee. Kopie van getuigschriften en diploma’s worden gebruikelijk meegenomen naar het sollicitatiegesprek.Op deze sitevindt u meer informatie over hoe u uw sollicitatiebrief kunt afsluiten.

Wilt u een voorbeeldbrief bekijken? Op deze site vindt u talloze voorbeelden.

Terug naar Tips