Een baan vinden met linkedin.


Linkedin is uitermate geschikt om een netwerk op te bouwen,  een netwerk dat u kunt inzetten bij de zoektocht naar een baan. Ook kunt u op linkedin vacatures vinden.

Hoe bouwt u een goed netwerk op in Linkedin ?

Bestaande contacten uitnodigen
U kunt op diverse manieren bestaande contacten uitnodigen. Het meest simpel is het om dit in LinkedIn zelf te doen. Klik in het LinkedIn menu voor de optie ‘Mijn Netwerk’ en LindekIn geeft u al een groot aantal opties van contacten die u misschien kent en wilt toevoegen.

Aan de linkerkant van het scherm kunt u ook kiezen voor “meer opties”. U komt dan in een scherm waarin u bestaande contacten direct uit Gmail of Outlook kunt importeren.

Tip: Verhoog de kans dat uw uitnodiging wordt geaccepteerd door een persoonlijke uitnodiging met een persoonlijke boodschap te versturen.

Vind studiegenoten,
Als u de naam weet is het natuurlijk eenvoudig, maar zoekt u studiegenoten waarvan u de naam niet meer weet dan kunt u de naam van de onderwijsinstelling intypen,  u komt dan op de pagina van de instelling terecht en ziet de mogelijkheid alumni zoeken. Door in het volgende scherm de jaartallen aan te passen aan uw eigen studietijd krijgt u een overzicht van iedereen die in die periode ook aan de onderwijstinstelling studeerde.

Voeg ook oud-collega’s en zakenrelaties toe.

Zoek op een bedrijfsnaam en zie wie bij dat bedrijf werkzaam zijn, en ook bij deze optie kunt u boven aan de pagina zoekfilters instellen.

Mensen die je onlangs hebt ontmoet
Heeft u laatst interessante mensen ontmoet tijdens een cursus, conferentie of seminar? Of heeft u zojuist een sollicitatiegesprek gehad met een goede recruiter? Nodig deze dan na de ontmoeting uit via LinkedIn. Ook hier geldt weer dat een persoonlijk bericht de kans verhoogt dat uw uitnodiging wordt geaccepteerd. Leg in het bericht kort uit waar u deze persoon hebt ontmoet.

Ontmoet nieuwe relaties door lid te worden van groepen
Via de zoekfunctie bovenin uw linkedin profiel kunt u op zoek gaan naar groepen.
Word lid van groepen met vakgenoten, hoe actiever u deelneemt in een bepaalde groep, hoe meer u opvalt en hoe meer nieuwe relaties u opbouwt (net zoals bij offline netwerken). U kan actief deelnemen door discussies te beginnen, te beantwoorden en te volgen. Ook kunt u uw eigen groep beginnen.

De voordelen van een groot netwerk
Hoe groter uw netwerk, des te meer kans u heeft om in contact te komen met interessante mensen. Uw connecties kunnen u voorstellen aan een van hun eigen connecties die voor u interessant is. Natuurlijk helpt u ook uw eigen connecties die u de vraag stellen om aan iemand voorgesteld te worden.
U blijft op de hoogte van waar uw vrienden en collega’s aan werken. U ziet wanneer iemand zijn profiel bijgewerkt heeft, nieuwe baan, een interessant project.

Het zoeken naar vacatures

Het zoeken naar vacatures op linkedin kan op verschillende manieren.

via de knop vacatures die u rechts naast de zoekbalk vindt.

U komt dan in  een scherm waarin u bovenin twee zoekvelden ziet, één voor de vacature en één voor de locatie waarin u wilt zoeken.  U kunt er ook voor kiezen om alleen de locatie in te vullen om te zien wat voor vacatures er in een bepaalde regio zijn.

Vervolgens kunt u meerdere filters toepassen, waaronder het ervaringsniveau en het sooort vacature, bijv full-time of part-time.

Als u daarna klikt op de melding Zoekmelding aanmaken kunt u aangeven hoe vaak u wil dat linkedin u meldingen stuurt over geplaatste vacatures.

Ook ziet u bij welke bedrijven uw connecties werkzaam zijn, en zou u kunnen kijken of er bij deze bedrijven leuke vacatures openstaan. Ga in ieder geval interessante bedrijven volgen, want ook zo bent u het eerst op de hoogte van nieuwe vacatures!

U kunt ook een term intypen in het zoekveld.

U komt dan in een scherm met 3 tabbladen bovenaan: Personen, Vacatures, Meer

Onder het tabblad vacatures vindt u alle vacatures die bij uw zoekwoord gevonden zijn! Ook kunt u via meerdere filters uw zoekopdracht verfijnen, en een Zoekmelding aanmaken zoals eerder beschreven.

Laat recruiters weten dat u beschikbaar bent

  1. klik op de knop vacatures rechts naast de zoekbalk
  2. Kies vervolgens voor carrière interesses
  3. Zet bovenaan de pagina de schuif om en laat zo recruiters weten dat u beschikbaar bent.
  4. Vul op deze pagina ook de verdere informatie in om zo optimaal van deze mogelijkheid gebruik te maken!

Terug naar Tips