Een baan zoeken met facebook

Allereerst moet u zich als sollicitant ervan bewust zijn dat alle gegevens die u op Facebook zet (hoogstwaarschijnlijk) eenvoudig op te zoeken zijn via het internet. Met het invoeren van de AVG op 25 mei 2018 is het voor werkgevers weliswaar niet meer toegestaan om sollicitanten vooraf na te trekken op internet, maar houd in uw achterhoofd dat alles wat u op Facebook plaatst terecht komt in de wereld van het internet.

U hoeft uzelf natuurlijk niet voor te doen als dé ideale persoon, maar zorg dat de juiste informatie wordt afgeschermd voor onbevoegden. U bepaalt uiteindelijk wie uw profiel ziet. Hier kunt u terecht voor een uitgebreide handleiding omtrent de instellingen van uw privacy.
Verderop vindt u de uitleg over Facebook Jobs

‘Like’ bedrijfspagina’s

Naast het ‘liken’ van vakantiefoto’s of het delen van leuke fimpjes is het ook mogelijk om bedrijven te volgen. Bedrijven die u interessant lijken kunt u volgen door op de ‘like’ of ‘vind ik leuk’ button te klikken. Door deze actie blijft u vanaf dat moment automatisch op de hoogte van nieuws én natuurlijk ook eventuele vacatures die het bedrijf online zet. Deze zullen verschijnen op uw tijdlijn. Zo bent u ook vaak in staat om direct te reageren op een vacature.

‘Like’ vacaturepagina’s

Naast de vele bedrijfspagina’s die Facebook te bieden heeft, zijn er ook ontzettend veel ‘Vacaturepagina’s’ te vinden. Wanneer u in de zoekfunctie het woord ‘Vacature’ invoert, zullen er vele pagina’s en/of groepen verschijnen. U kunt natuurlijk nog specifieker zoeken door de zoekfunctie te gebruiken met ‘Vacature – (naam woonplaats / regio)’. De kans is groot dat u pagina’s te zien krijgt met vacatures bij u in de regio. Wanneer u op de hoogte wilt blijven van de nieuwste vacatures in uw regio is dit een aanrader.

Gebruik ‘#Hashtags’

Naast het opzoeken van interessante pagina’s kunt u natuurlijk zelf ook gevonden worden. Net als Twitter maakt Facebook gebruikt van de bekende ‘#Hashtags’. Door een ‘#’ voor een woord te plaatsen kan iedereen uw bericht lezen die de zoekfunctie gebruikt voor het #woord. Voorbeeld van een bericht:

 

‘Vanaf vandaag ben ik per direct beschikbaar voor de #functie van #administratief #medewerker in #Amsterdam. #vacature #werk #administratiefmedewerker.’

 

Werknemers die nu zoeken op de woorden ‘functie’ / ‘administratief’ of ‘medewerker’ zullen uw bericht zien. Gebruik natuurlijk niet voor elk woord een ‘#’, maar enkel voor de belangrijkste woorden. Hiermee vergroot u de vindbaarheid van uw bericht!

Natuurlijk kunt u op dezelfde manier ook op zoek naar vacatures. Door in de zoekfunctie gebruik te maken van de ‘#’ vindt u zelf ook alle berichten die met het desbetreffende woord te maken hebben. Gebruik de ‘#’ om op zoek te gaan naar uw beroep. Voorbeelden van zoekopdrachten: #Vacatures / #administratief #metselaar.

FACEBOOK JOBS 
U kunt ook vacatures zoeken via facebook jobs. Hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer u naar uw facebook gaat, ziet u links een kolom met allerlei icoontjes, daartussen staat ook het icoontje vacatures.

Wanneer u op dit icoontje klikt komt u in het vacaturescherm.
In dezelfde kolom links ziet u nu 3 filters die u kunt toepassen:

 • De locatie
  • hier kunt u de locatie van uw zoektocht aangeven
  • en ook binnen welke straal u vervolgens wil zoeken
 • Het vacaturetype
  • fulltime
  • parttime
  • stage
  • vrijwilliger
  • contract
 • De sector
  • verschillende sectoren waar u uit kunt kiezen