Een baan zoeken met twitter

twitter

Twitter is een sociaal netwerk waarmee u vrienden, bedrijven en/of groepen kunt ‘volgen’. Door te volgen wordt u op de hoogte gehouden van de laatste berichten die worden ‘getweet’. Twitter komt u overal tegen : websites, Tv-programma’s, kranten. Iedereen doet wel iets met Twitter. Naast Twitter te gebruiken voor entertainment, kan het ook zeer zeker ingezet worden voor de zoektocht naar een baan. Deze pagina maakt u wegwijs hoe u Twitter kunt inzetten in de zoektocht naar een baan.

Met Twitter kunt u snel berichten uitwisselen met andere gebruikers. Een bericht (ook wel ‘tweet’ genoemd) mag maximaal 280 karakters bevatten. Degenen die u ‘volgen’ ontvangen deze tweet vervolgens op hun tijdlijn. Het staat u in principe vrij om alles te twitteren. Zo zoeken bedrijven al twitterend naar nieuwe werknemers en werknemers kunnen al twitterend op zoek naar een vacature. Maar hoe werkt twitteren precies?

hahtag

Op twitter wordt veel gebruik gemaakt van #hashtags. Een hashtag is een soort labeltje dat u aan een tweet kunt hangen om aan te geven dat het over een bepaald onderwerp gaat. Deze #hashtags helpen u bij het zoeken naar bijvoorbeeld vacatures. Een voorbeeld van een tweet:

‘Gemotiveerde #metselaar zoekt #baan in #Eindhoven! #Solliciteren #Werk.’

De ‘#’ is van wezenlijk belang voor het bereik van een tweet. De hashtag is inmiddels overgewaaid naar meerdere platformen. Het gebruik van de hashtag zorgt ervoor dat een tweet vindbaar wordt voor iedereen die zich ook bezig houdt met het desbetreffende onderwerp, wereldwijd!

Wanneer u Twitter inschakelt om op zoek te gaan naar een vacature, gebruik dan de zoekfunctie door eerst de hashtag in te vullen en vervolgens het te vinden beroep / vacature etc. Bijvoorbeeld:
#Metselaar
#Schilder
#Advocaat

U zult zien dat de zoekfunctie alvast een aantal suggesties geeft waar u eventueel uit kunt kiezen. Door vervolgens op ‘enter’ te drukken of een suggestie aan te klikken zal er een tijdlijn verschijnen waarin alle tweets met de desbetreffende hashtag naar voren komen.
Uitgebreide informatie over het aanmaken van een twitteraccount en het gebruik vindt u hier:Een twitter account aanmaken

Maak een professioneel Twitter-account aan
Probeer zakelijk en privé op twitter te scheiden. Maak een zakelijk account aan en vul deze professioneel in. Denk hierbij aan een zakelijke biografie, een professionele pasfoto en relevante tweets.

Volg gericht
Ga niet lukraak allerlei mensen volgen. Volg alleen de mensen die voor u van belang zijn: zakelijke contacten en vooraanstaande mensen op uw vakgebied. Op deze manier weet u wat er speelt en blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen en vacatures.

Tweet!
Het kan geen kwaad om vaak te tweeten. Wanneer u op zoek bent naar een baan, kan het geen kwaad om dit elke dag een keer te tweeten. Wees actief op twitter (tweet / retweet) !
Terug naar Tips