Het Sollicitatiegesprek

Op deze pagina geven wij u een aantal tips aangaande het sollicitatiegesprek. Wij bespreken de elevatorpitch en de star methode Ook geven wij u tips hoe u kunt handelen na een sollicitatiegepsrek

Bij het sollicitatiegesprek wordt u door de werknemer uitgenodigd voor een individueel gesprek. Tijdens een sollicitatiegesprek licht u uw sollicitatiebrief en CV nogmaals toe en onderbouwt u dit. Het is belangrijk dat u dit goed voorbereid en zodoende uw motivatie voor de organisatie weet te beschrijven. Waarom zou een werknemer u moeten aannemen??

sollicitatiegesprek

Natuurlijk is het wel duidelijk dat u tijdens het gesprek iets over uzelf moet kunnen vertellen. Dit kan aan de hand van de

elevator pitch

De term elevatorpitch komt uit Amerika. Stel u stapt in de lift van zo’n hoge wolkenkrabber. U moet op de bovenste verdieping zijn voor uw gesprek, maar iemand van de commissie stapt bij u in de lift, u heeft één minuut om zich te presenteren.

Uzelf, uw talenten, uw expertise, uw meerwaarde en uw loopbaankoers presenteren in één minuut dat is kracht!
Hoe bouwt u zo’n presentatie op? Loop de volgende punten aandachtig door:

elevatorpitch

 1. Neem de juiste houding aan, laat in uw houding zien dat u zelfverzekerd bent. Wek zo de interesse van uw gesprekspartner.
 2. Vertel eerst iets bijzonders en positiefs over uzelf. Iets wat de aandacht van de ander trekt. Dit hoeft dus niets met het werk te maken te hebben, maar kan bijvoorbeeld iets maatschappelijks zijn. U heeft gelijk de aandacht die u wilt.
 3. Wat zijn uw talenten, bent u bijvoorbeeld nauwkeurig, of punctueel.
 4. Hoe komen die talenten tot hun recht in uw werkervaring? Vertel niet uw hele werkverleden, maar bedenk van tevoren wat van belang is voor de functie waarnaar u solliciteert.
 5. Vertel meteen wat uw resultaten zijn, wat heeft u bij uw vorige werkgevers bereikt?
 6. Vertel wat u zo inspireert aan deze baan en welke baan u zoekt. Bij een loopbaanswitch vertelt u waarom u een andere baan zoekt en hoe u hebt gemerkt dat u er resultaten in boekt.
 7. Sluit af met een vraag. Hoe kan de ander u bijvoorbeeld van dienst zijn? Dit voorkomt een abrupt einde aan uw verhaal, en het schept een mogelijkheid voor de ander om in te haken op uw verhaal.

Oefen de pitch een paar keer voor de spiegel, zodat u zelfverzekerd overkomt tijdens uw verhaal. Kijk ook eens kritisch naar uw kledingkeuze. De juiste kleuren laten u sprankelen en opvallen, andere kleuren maken u misschien wel erg flets. Besteed aandacht aan uw verschijning!

STAR-Methode

Als u gaat solliciteren, wilt u natuurlijk goed voor de dag komen tijdens het sollicitatiegesprek. U wilt aantonen dat u de meest geschikte kandidaat bent voor de functie, maar hoe doet u dat? De STAR-methode is uitermate geschikt om uzelf goed te presenteren, deze methode wordt vaak gebruikt als interviewtechniek tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoe werkt het?
STAR staat voor:
Situatie
Taak
Actie
Resultaat

Als u uw sollicitatiegesprek gaat voorbereiden dan brengt u in kaart welke competenties en vaardigheden van belang zijn in uw nieuwe functie. Vervolgens werkt u de punten van de STAR-methode één voor één af. Een voorbeeld:

De kwaliteit is ‘daadkrachtig’.

Situatie:

Ik werkte als leidinggevende van een team van 20 man op de afdeling logistieke zaken bij …… (naam bedrijf). Door een reorganisatie ontstonden veel geruchten over wie wel of niet ontslagen zou worden. De sfeer in het team begon te veranderen en het werk kwam er onder te lijden.

Taak:

Mijn taak of rol was om te zorgen dat het werk goed uitgevoerd zou blijven worden en dat de sfeer in het team zou terugkeren.

Actie:

Ik heb het werk stil laten leggen om met elkaar in gesprek te gaan en de geruchten naar boven te halen. Individuele gesprekken gevoerd met de medewerkers om te kijken wat de behoefte is. Informatie bij managementteam ingewonnen over de feiten van de beslissing. Afspraken met medewerkers gemaakt over het werk.

Resultaat:

Door mijn acties heb ik gezorgd dat de geruchten werden ontzenuwd, de juiste informatie werd gegeven, onrust verminderde daardoor, focus op het werk kwam terug. Uiteindelijk hebben we, in een roerige periode, toch de target van 90% gehaald.

Zorg dat u op deze manier enkele voorbeelden paraat hebt.
Mocht u geen voorbeelden hebben uit eerdere werkervaring, gebruik dan een voorbeeld uit een andere situatie zoals uw opleiding of vrijwilligerswerk. Ook op die manier kunt u aantonen over de juiste vaardigheden en competenties te beschikken. Op deze manier kunt u uw geschiktheid voor de functie niet alleen verwoorden maar ook duidelijk onderbouwen.
Soms wordt er ook gesproken over de Starr methode. Dus met een extra R. Deze extra R staat voor

Reflectie.

Ofwel, wat hebt u geleerd uit de beschreven situatie? In principe zal u door het hanteren van de STAR-methode vaak automatisch enige vorm van reflectie toepassen.

Vragen die een werkgever kan stellen zijn bijvoorbeeld:
– Denkt u achteraf dat u goed hebt gehandeld?
– Als u het over zou moeten doen, zou u het dan weer hetzelfde doen?

Op deze manier kunt u aangeven goed naar zo’n situatie te hebben gekeken en daar de juiste conclusies uit te hebben getrokken voor soortgelijke situaties in de toekomst. Ook voor de werkgever is het goed te weten dat u goed kunt reflecteren op uw eigen gedrag, dat kan voor sommige functies goed van pas komen.

Na het sollicitatiegesprek

Heeft u na het sollicitatiegesprek een positief gevoel over de afloop? Ziet u zichzelf al aan het werk in de aangeboden functie? Wacht dan niet af. U kunt zichzelf nog enige pluspunten bezorgen, en zo een voorsprong nemen op uw concurrenten!
Hoe doet u dat? Simpelweg door een bedankje te sturen naar uw gesprekspartner. Dit kan via de mail, maar als er tijd is om de brief fysiek te versturen is dat misschien nog wel beter. Je moet natuurlijk wel goed weten wanneer de volgende stap in het sollicitatieproces genomen wordt.

Ook het sturen van een bedankje vereist de nodige aandacht. We zetten een paar tips op een rijtje:

 1. Vraag om contactgegevens van uw gesprekspartner, bijvoorbeeld een visitekaartje, en vraag wat de volgende stappen zijn in het sollicitatieproces
 2. U weet nu aan wie u uw bedankmail moet sturen. Doe dit zorgvuldig en spel de naam foutloos!
 3. Meer gesprekspartners? Stuur ze allemaal een verschillende bedankmail.
 4. U kunt ook voor de handgeschreven brief kiezen, nog persoonlijker, dit kan natuurlijk alleen wanneer er voldoende tijd zit tussen het gesprek en een volgende stap in het proces. Zorg wel dat de brief er netjes en verzorgd uitziet. Is uw handschrift onleesbaar? Stuur uw bedankje dan per mail!
 5. Doordat u actief gevraagd hebt naar de volgende stappen in het proces weet u ook wanneer u bericht kunt verwachten. Ben proactief en bel de recruiter wanneer dit bericht uitblijft.

 

Een bedankje mag natuurlijk geen tweede sollicitatiebrief worden. Een bedankje bevat de volgende elementen:

 • Een inleiding waarin u uw dank uitspreekt
 • Wat u geleerd hebt van het gesprek.
 • Hoe u denkt dat uw vaardigheden perfect passen bij de baan.
 • Uw enthousiasme om bij het bedrijf aan de slag te gaan.

Terug naar Tips