Solliciteren met YouTube

Op het social media platform YouTube is veel informatie te vinden die u kunt gebruiken bij de voorbereiding op het solliciteren. U vindt bijvoorbeeld tutorials over het gebruik van Linkedin en Twitter, of filmpjes
over hoe u een sollicitatiegesprek vooorbereid, kortom u vindt hier een schat aan informatie die u kunt gebruiken om een baan te vinden.

Maar tegenwoordig ziet u dat YouTube op meer manieren gebruikt wordt. Typ maar in: “sollicitatievideo”. U ziet dat iemand die een beetje creatief is, zo een mooie sollicitatievideo online kan zetten. Enige tips die u hierbij ter harte moet nemen zijn:

  • Maak een script.  Bedenk van te voren hoe uw video eruit gaat zien. Heeft u geen idee? Bekijk eerst eens een aantal voorbeelden. Vraag u daarna af welke eigenschappen u naar voren wilt laten komen in de video. Is er iets wat u kunt gebruiken om de video onderscheidend te maken? Foto’s van een buitenlandse reis of van een geslaagd project? Let wel op dat u dicht bij uzelf blijft in de video!
  • Vraag feedback. Wanneer u tevreden bent over uw video, vraag dan eerst feedback aan familie en vrienden. Vraag hen of u een goed beeld van uzelf hebt kunnen geven in de video. Ook oud-collega’s of mensen met wie u gestudeerd heeft kunnen u bruikbare adviezen geven.

Enkele praktische tips die bij het maken van een goede video verder van belang zijn:

  • Cameraplaatsing: Zet de camera bij voorkeur op een statief. Uit de hand filmen levert vaak een bibberend beeld op. Let ook op de hoogte van de camera, plaats deze op ooghoogte, en zorg dat u goed in beeld komt en duidelijk recht in de camera praat.
  • Goed geluid: Zorg voor een goed geluid, gebruik bij voorkeur een dasspeldmicrofoon, of een externe microfoon. Ga anders niet te ver van de camera afzitten. Denk ook na of u last heeft van achtergrondgeluid in de ruimte waar u gaat filmen.
  • Goed licht: Ga tegenover een raam staan, niet ervoor, zo profiteer je optimaal van het binnenvallende licht. Steek de lampen aan in de ruimte om zo duidelijk mogelijk in beeld te komen.
  • Rustige achtergrond: Waarschijnlijk hebt u dit al meegenomen in het script, een rommelige achtergrond komt onprofessioneel over en zorgt ervoor dat mensen afhaken.
  • Niet te lang: Een goede video is 1 à 2 minuten lang. U wil niet dat mensen hun interesse verliezen en afhaken.

Terug naar Tips