Wajonger bespaart bedrijf geld

Uit een onderzoek, dat de Universiteit van Maastricht en uitkeringsinstantie UWV hebben uitgevoerd, is gebleken dat bedrijven geld kunnen besparen door eenvoudige banen te creëren voor Wajongers en anderen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Door eenvoudige banen te creëren verdoen hoger opgeleiden geen dure tijd met goedkope klussen, terwijl hun collega een volwaardige baan heeft.

Een proef met 88 Wajongers in het Slotervaartziekenhuis leverde gemiddeld een besparing op van 4.500 euro per jaar per Wajonger. Door een herontwerp van de werkprocessen kan op grote schaal passend werk worden gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zegt Fred Zijlstra, hoogleraar arbeids-en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Maastricht. ‘ Een Wajonger in dienst nemen is dus niet alleen liefdadigheid. Bedrijven kunnen er ook mee besparen.’

Met de Participatiewet, die vanaf 2015 van kracht gaat, wil het kabinet zoveel mogelijk mensen met een uitkering aan een baan helpen. Dat moet een bezuiniging van 1,6 miljard opleveren. Vanaf ingang volgend jaar moet het bedrijfsleven banen leveren waardoor arbeidsgehandicapten in een gewone baan bij een gewoon bedrijf aan de slag kunnen. In 2015 moeten er 6 duizend Wajongers aan de slag kunnen en dat loopt op tot in totaal 100 duizend in 2026. Arbeidsgehandicapten en Wajongers (240.000) krijgen voorlopig voorrang. Het is ook de bedoeling dat mensen uit de bijstand (433.000) in het bedrijfsleven aan de slag gaan, zo nodig in aangepaste banen.

Werkgeversvereniging AWVN reageert positief op het Maastrichtse onderzoek. ‘Dit is de duurzaamste manier om banen voor de doelgroepen uit de Participatiewet beschikbaar te maken.

Het volledige artikel lees je hier.
Dit Artikel is afkomstig uit De Volkskrant van woensdag 29 oktober.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.